Starožitné Koberce

Zavřít filtr

Jaká je vaše požadovaná cena?

Vyberte si svůj tvar

Vyberte si velikost

Vyberte si velikost

Vyberte si velikost

Vyberte si velikost

Vyberte si velikost

Zobrazit filtry
Länge od do
Breite od do
Preis od do

241 Nalezené koberce

7 od 7
Nebyly nalezeny žádné výsledky k filtrování!
40
Koberec Sarouk 150 x 110 Sarouk
109 x 148
53371 Kč 32022 Kč
7 od 7
Starožitné Koberce

Co je to starožitný koberec?

Starožitné koberce jsou koberce staré nejméně 100 let. Kromě toho by měl být vlas a osnova koberce v dobrém stavu odpovídajícím jeho stáří. Starožitné koberce často obsahují vzory nebo barvy, které se dnes již netkají. Často přenášejí kulturní hodnoty a vizuálně zachycují historického ducha doby. Prostřednictvím starožitných koberců je možné nahlédnout do středoasijské historie a přispět k jejímu komplexnímu poznání. Kobercové umění střední Asie je srovnatelné s evropským malířstvím.

Oblasti původu starožitných koberců

Starožitné koberce byly utkány v různých kulturních oblastech, a proto se od sebe v některých případech velmi výrazně liší. Níže jsme shrnuli nejdůležitější regiony:

Persie/Irán: Z Persie pochází mnoho proveniencí a měst, kde se koberce ručně tkaly po staletí a někdy dokonce po tisíciletí. Zvláště známé jsou dnes americké koberce Sarough, palácové koberce z Kirmánu, ale i z dalších měst, jako je Tabríz, Isfahán a Teherán.

Jižní Rusko/Kavkaz: Umění tkaní koberců vzniklo v jižním Rusku před několika tisíci lety. Známý je zejména koberec Pasyryk, objevený v roce 1947, který je starý téměř 2500 let. Rozmanitost koberců z této oblasti je ohromující a drobné rozdíly ve vzoru, barvě nebo uzlíčkování mohou rozlišit a zařadit jen naprostí odborníci. Koberce z oblasti jižního Ruska a Kavkazu jsou obecně zdobeny geometrickými a někdy velmi jemnými a barevně výraznými vzory. Nejznámější jsou dnes staré koberce z Buchary, z pohoří Kauskasus a od Turkmenů ze Střední Asie. Kromě koberců jsou zde také ručně tkané starožitné kilimy, které jsou samy o sobě více než 100 let staré.

Anatolie/Turecko: Turecko bylo nejdůležitějším obchodním centrem pro ručně vázané koberce jako spojnice mezi Orientem a Západem. V blízkosti Istanbulu se nachází město Hereke, které si získalo celosvětové renomé, protože se zde pletou ty nejkvalitnější hedvábné koberce na světě. Staré a starožitné koberce z Hereke jsou neocenitelné a naprosté vzácnosti. Draze se dnes obchoduje také se starožitnými koberci Kaiseri a starými anatolskými kilimy.

Afghánistán: Afghánistán má velmi starou tkalcovskou tradici, která původně nebyla určena pro obchod. Starožitné afghánské koberce a kilimy jsou velmi vzácné a sběrateli velmi vyhledávané. Zejména starožitný afghánský hedvábný koberec je něčím velmi zvláštním a těžko dostupným.

Čína a Tibet: Starožitné koberce z Tibetu a Číny jsou vázány z vynikajícího hedvábí a vlny. Zejména starožitné koberce z Pekingu a Tchien-ťinu jsou většinou poměrně prosté a zdobené jen několika klasickými vzory.

Indie: Tkaní koberců se do Indie dostalo v 16. století s Mughalskou říší. Nejlepší perští tkalci byli najímáni na tkaní velkých palácových koberců ve městě Agra. Tyto starožitné koberce z Agry jsou dnes velmi vzácné a mají obrovskou cenu.

Starožitné koberce jako investice

Správné starožitné koberce mohou být dobrou investicí, protože dobře zachovalé koberce z počátku 20. století jsou stále vzácnější. K tomu je však třeba mít velké znalosti o starožitných kobercích. V opačném případě byste se měli při nákupu starožitného koberce poradit s odborníkem.

Koupit starožitný koberec na Rugway

Nabízíme vám široký výběr starožitných koberců. Rádi vám také pomůžeme svými odbornými znalostmi. Pokud máte dotaz na starožitný koberec, který momentálně nemáme skladem, neváhejte nás kontaktovat. Díky naší síti pro vás jistě najdeme vhodný koberec. Při nákupu starožitného koberce můžete také využít našich 30denních podmínek pro vrácení zboží. Nabízíme také bezplatné vrácení zboží.

Naše nejoblíbenější kategorie

Koberce Tabríz Koberce Nain Koberce Sarough
Koberce Bijar Isfahánské koberce Koberce Keshan
Koberce Kirman Koberce Mir Koberce Heriz
Koberce Moud Koberce Loribaft Kašmírské koberce
Koberce Hereke Koberce Ghom Koberce Farahan
Koberce Bakhtiar Koberce Senneh Balúčské koberce
Koberce Kazak Koberce Anatolia
Naposledy prohlíženo
Rugway Store

Potřebujete poradit?

Navštivte nás v hamburské čtvrti Speicherstadt!

nebo zavolejte:

+49 (0) 40 36 90 19 42
Trusted Shops
Bezpečné nakupování díky certifikátu Trusted Shops
SSL
Vaše data jsou u nás v bezpečí a jsou přenášena šifrovaně pomocí protokolu SSL.
Carefair
Ověřený původ našich výrobků - jsme členy Care & Fair